moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2018. december 16.

Bajnokokat avattak

Megkoronázták az idei magyar bajnokokat: míg a junior és a szenior jégtáncosok versenyében Marton Villő és Szemko Danijil, valamint Janovszkaja Anna és Lukács Ádám megvédte címét, a műkorcsolyázóknál 2016 legjobbjai, Tóth Ivett és Borovoj Alekszander győzedelmeskedtek. Versenyzőink a Négy Nemzet Bajnokságban két ezüst- és két bronzérmet szereztek a csehek, a lengyelek és a szlovákok ellen.

Izgalmakból idén sem volt hiány a Csehország, Magyarország, Lengyelország és Szlovákia közösen megrendezett nemzeti bajnokságában, a Négy Nemzet Bajnokságban.

A férfiak versenyében Maszljanko Alekszander futotta a legjobb rövidprogramot a magyarok közül, ám a kűrben sokat rontott, és a 6.-ról lecsúszott a 12. helyre. A címvédés így meghiúsult, mert Borovoj Alekszander, aki ugyan szintén esett két ugrásból, összességében jobban teljesített, így 2016 után ismét ő lett a magyar bajnok. Eltökéltségét és maximalizmusát mutatja, hogy a program után először azt említette meg: több hibát is vétett, melyeket mindenképp ki szeretne javítani.

„Nagyon örülök, hogy visszaszereztem a bajnoki címet, de voltak figyelmetlenségből adódó rontások. Sokat kell dolgoznom, hogy a következő versenyeken kiegyensúlyozottabban teljesítsek” – mondta az immár kétszeres felnőtt országos bajnok, aki az Európa-bajnokságra kijelölt mindhárom válogatón a legjobb volt a magyar férfi műkorcsolyázók közül.

A bronzérmet Csernoch András szerezte meg, aki az elrontott rövidprogramot maga mögött hagyva remek kűrt futott, és három helyet előrejött. Mindenki nagyon drukkolt Böröcz Máténak is, hogy a kűrben be tudja mutatni a tripla axelt, melyet a hazai versenyzők közül egyedül ő tesz be a programjaiba. Sikeresen meg is ugrotta ezt, ami láthatóan lendületet adott neki, és magabiztos futással ő is előrelépett.

„Úgy mentünk fel a jégre, hogy nincs mit veszítenünk, abszolút tét nélkül korcsolyáztunk, úgy látszik, ez segített” – nyilatkozta boldogan András és Máté.

Tavalyi ezüstérme után idén ismét magyar bajnok lett Tóth Ivett, akinek teljesítménye a múlt évhez hasonlóan bronzérmet ért a Négy Nemzet Bajnokságon. Ahogy Borovoj Alekszander, úgy ő is örült a nemzeti bajnoki címnek, ami már az ötödik a sorban, de szereplésével ő sem volt elégedett.

„Nem izgultam annyira, mint a rövidprogramban, de hazai közönség előtt mindig nehéz korcsolyáznom. Jó, hogy újra elnyertem a bajnoki címet, de ennyi rontás után nem vagyok felhőtlenül boldog. Gyorsan el kell felejtenem ezt a versenyt, és a következőkre kell koncentrálnom” – nyilatkozta olimpikonunk.

Medgyesi Fruzsina, aki címvédőként érkezett az idei bajnokságra, a rövidprogram után nem sokkal maradt el Ivett-től, ám ő sem tudott hibátlan kűrt futni, így idén a nemzeti ezüstéremmel és a Négy Nemzet Bajnokság 6. helyével kellett beérnie.

„A forgásokra jobban oda kellett volna figyelnem a rövidprogramban, nem számoltam rendesen a fordulatokat, így jó pár pontot otthagytam a jégen. De összességében pozitív érzésekkel zárom a bajnokságot, hiszen sikerült visszajönnöm a szezon eleji mélypontról, és a következő versenyeken mindent számolni fogok” – mondta mosolyogva Fruzsina.

A bronzérmet az Angliából hazatérő és februártól már a nemzetközi megmérettetéseken is a magyar színeket képviselő Rozgonyi Kloé nyakába akasztották, a rövidprogram után előtte álló Jakab Dária visszalépett a kűrtől.

A műkorcsolyázókkal ellentétben a jégtáncosok megvédték bajnoki címüket: a junioroknál ismét Marton Villő és Szemko Danijil, a szenioroknál pedig Janovszkaja Anna és Lukács Ádám állhatott a magyar dobogó legfelső fokára, míg a Négy Nemzet Bajnokságban mindkét kettős a második helyet szerezte meg. A tavalyi győztes Marton–Szemko-duó csalódott volt, hogy idén kikapott a csehektől, edzőjük, Berecz Ilona a kűr után úgy nyilatkozott: ez nagy pofon volt tanítványainak, de sokat tanultak belőle.

„Sokkolta őket az eredmény, de rögtön megállapították, hogy gyökeres változásra van szükségük az edzésmunkát illetően. Villő nyári sérülése miatt hátrányból indítottuk a szezont, és mivel verseny versenyt követett, nem volt olyan nyugodt időszak, amikor behozhattuk volna a lemaradásunkat, amikor beépíthettük volna a kellő finomságokat a programokba. A januárt erre fogjuk használni, megnyomjuk az edzéseket a februári versenyekig. Minden apróságot ezerszer ki kell gyakorolni, hiszen stresszhelyzetben az automatizmus működik. Ha koncentráltan, szorgalmasan dolgoznak, a junior-világbajnokságig hátralévő két és fél hónap elég lesz arra, hogy összeálljanak a programok” – mondta Berecz Ilona.Az újonc Zvezdova Adelina és Sőregi-Niksz Alfréd elégedetten zárta a bajnokságot, hiszen annak ellenére, hogy Alfréd betegen versenyzett, elérték fő céljukat: a magyar bajnoki ezüstérem mellett dobogóra állhattak a Négy Nemzet Bajnokságban.

Szenior jégtánckettőseink szintén jól szerepeltek: a címvédő Janovszkaja Anna és Lukács Ádám 100 pont fölé került a kűrben. „Igaz, hogy a tangót nem most futották a legjobban a szezonban, a kűr viszont csodásan sikerült, versenyről versenyre fejlődnek. Az Európa-bajnokságon a top 10-et vesszük célba, de előbb jön egy kis pihenés, hiszen sűrű hónapok állnak mögöttük” – mondta edzőjük, Irina Zsuk.

Míg tavaly Ádámék egyedül képviselték a magyar színeket, idén két új kettős is debütált a bajnokságban: Monaghan Emily és Fourati Iliász az ezüst-, Tomczak Beatrice és Illés Dániel pedig a bronzéremnek örülhetett.

 

NÉGY NEMZET BAJNOKSÁG 2019, BUDAPEST

Eredmények

Microsite

(Bruckner Nóra – Fotó: Fiák Blanka)

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X