moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2019. március 6.

20 év után ismét Zágrábban a világ legjobb juniorjai

Indul a harc a junior-világbajnoki címekért: szerdán a férfiak és a párosok rövidprogramjával kezdetét veszi az ifjú műkorcsolyázók és jégtáncosok legnagyobb versenye. A 44 ország 180 korcsolyázójának részvételével megrendezett eseményen Marton Villő és Szemko Danijil csütörtökön, Láng Júlia pedig pénteken lép először jégre.

1999 után ismét Zágráb adhat otthont a műkorcsolyázók és jégtáncosok junior-világbajnokságának, amelyen négyből három szakágban biztosan új bajnokot avatnak. Ezek között van a jégtánc is: az indulók között a tavalyi dobogósok közül csak a bronzérmes Arina Usakovát és Makszim Nyekraszovot találjuk meg, akik a decemberi grand prix döntőt elnézve szoros csatát fognak vívni honfitársaikkal.

https://www.facebook.com/isufigureskating/videos/1449678391838954/?eid=ARCfsVWIXbyiO7QVyKjNbpufGm0ZR6CTFnPwySZuQvLvs1WgD0PabsK5PuC376u9OKIJ5fCRnP6j5RX-

A tavaly Szófiában 14. helyet szerző Marton Villő és Szemko Danijil azonban idén sem hiányozhat a mezőnyből. A harmadik junior-világbajnokságán szereplő kettős legfőbb célja ezúttal is az, hogy tiszta programmal bejusson a legjobb 20-ba, és bemutathassa kűrjét. Bár a szezon során többször is rontottak a tangóban, nem hagyják, hogy ez befolyásolja őket.

„Mindkét edzésünk nagyon jól ment kedden, nyugodtak voltunk, szinte teljesen hibátlanul korcsolyáztunk – kezdte Villő. – Szerintem ez az eddigi legnehezebb világbajnokság, ugyanis a nagy nemzetek versenyzőit leszámítva, akik kétségtelenül kitűnnek a tömegből, a mezőny háromnegyede azonos szinten van. Minden azon múlik, ott és akkor ki mennyire fogja tisztán bemutatni a programját. Korábban kétszer jártunk már Zágrábban junior grand prix versenyen, és mindig jó élményeket szereztünk – reméljük, ez most is így lesz.”

Marton Villő és Szemko Danijil első edzésén

A női versenyben a tavalyi győztes, az orosz Alekszandra Truszova duplázhat. Habár honfitársa, Aljona Kosztornaja, akivel szemben elveszítette a grand prix döntőt, hétfőn egészségügyi okokra hivatkozva visszalépett, másik nagy riválisa, Anna Scserbakova, aki pedig az orosz bajnoki címet halászta el előle, itt lesz, így a kűrben négyfordulatos-párbajra lehet számítani.

Kosztornaja távolmaradását Láng Júlia is nagyon sajnálja, hiszen kortársai közül ő a példaképe. Műkorcsolyázónk az oroszokra jellemző kemény munkában hisz, így nem csoda, hogy bár az EYOF-csapat tagjaként 16-án este ért haza Szarajevóból, másnap reggel 6.30-kor már újra jégen volt.

„Az elmúlt két hétben ugyanúgy folytattuk a felkészülést, nem változtattunk a programokon. Természetesen a rövidprogramot különösen sokat gyakoroltuk, amiben a tripla-tripla kombinációt is mindenképp szeretném tökéletesen bemutatni – mondta Julcsi, aki Villőhöz hasonlóan kiemelte: erősebb a mezőny, mint tavaly volt. – 46 lány indul, és csak 24-en juthatnak tovább, vagyis a versenyzők majdnem fele kiesik. Mindennél fontosabb, hogy ne hibázzak a rövidprogramban, csak úgy van esélyem bekerülni a kűrbe.”

Láng Júlia az EYOF-on. Fotó: Szalmás Péter (MOB)

A Marton Villő–Szemko Danijil kettős csütörtökön kezdi meg szereplését, Láng Júlia pedig pénteken futja rövidprogramját.

HUNSKATE Média / Bruckner Nóra – Fotó: Szalmás Péter (MOB)

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X