moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2018. január 21.

Tóth Ivett a 13., a Yanovskaya Anna, Lukács Ádám jégtáncduó 14. a moszkvai EB-n.

Szombaton a jégtánc és a női egyéni verseny szabadkorcsolyázásával fejeződött be a moszkvai műkorcsolya és jégtánc Európa-bajnokság. Mindkét versenyszámban volt magyar érdekeltség.

A Yanovskaya Anna, Lukács Ádám duó a 13. helyről várta a szabadkorcsolyázást, amelyben egy pozíciót rontott, de így is felülmúlta a várakozásokat és 14. lett.

„Jól futották a kűrt, nem hibáztak. Előzetesen a 15–20. hely közé vártuk őket, de titkon reménykedtem a jobb eredményben. Boldogok lehetnek a fiatalok, mert kiválóan szerepeltek életük első Eb-jén” – mondta Engi Klára, a magyar szövetség pontozásos szakágának igazgatója, aki szerint a márciusi világbajnokságon is húsz közé kerülhet a páros.

Tóth Ivett jó kűrt mutatott be, így a csütörtöki rövidprogramhoz képest két pozíciót javított.

“Idénybeli legjobbját futotta. Hibák persze voltak, a Salchow csak dupla lett, ahogy az egyik Lutz is, illetve a két dupla Axelből az egyik csak szimpla volt. Előadásmódban is fejlődni kell, mert azért a Carment meg kell tudni jeleníteni a jégen” – mondta a pontozásos szakági igazgatója, aki úgy vélte: némi versenyhiány érezhető a tavaly nyolcadik helyezett Tóth Ivetten, aki sérülés miatt a szokottnál később kezdett versenyezni.

A sportvezető szerint a február 9-én rajtoló phjongcshangi téli olimpián hibátlan rövidprogramra lesz szüksége, hogy a legjobb 24-be jusson, s akkor ott legalább ilyen szabadkorcsolyázást vár majd tőle.

“Sosem izgultam még annyira, mint most – mondta Tóth Ivett.
– A rövidprogram nem sikerült olyan jól, így nem kerültem a legjobbak közé a kűrre, ráadásul még utolsóként is futottam a saját csoportomban, amit egyáltalán nem szeretek. De attól vagyok élsportoló, hogy tudom, mi a dolgom: kihúztam a sorszámot, azután mentem és tettem, amit kellett. Örülök, hogy a kűrben az első három ugrásom nagyjából rendben volt, ha a könnyebb triplákat is lehozom, jobb lehetett volna a pontszám.”
Hozzátette: most, hogy befejezte az Eb-t, elkezdhet kicsit azon gondolkozni, hogy tényleg ő megy az olimpiára.

Ivett szabadkorcsolyázása az EB-n.

Tóth Ivett tavaly a világbajnokságon elért 20. helyével szerzett olimpiai kvótát Magyarország számára. A mostani kontinensviadal válogató volt Medgyesi Fruzsina és közte, s bár mindketten egyszer-egyszer estek a rövidprogram során, Tóth 15. helyével szerepelhetett a kűrben, Medgyesi pedig 28. lett, így ő nem. Ezzel egyben eldőlt, hogy Tóth Ivett utazik majd az olimpiára.

Az eredményeket itt megtekinthetik.

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X