moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2019. május 4.

Teaidő Oberstdorfban!

Junior jégtáncosaink egy héten át világklasszis edzőktől tanulhattak a németországi Oberstdorfban. Ráadásul Marton Villő és Szemko Danijil, valamint Adelina Zvezdova és Sőregi-Niksz Alfréd a következő idényben debütáló kötelező táncot, a Tea Time Foxtrotot az azt kitaláló edző és elsőként bemutató jégtánckettős segítségével sajátíthatta el.  

A világ minden tájáról érkeztek jégtáncosok abba az edzőtáborba, amelyet világhírű edzők tartottak április utolsó hetében a korcsolyasport egyik európai központjának számító Oberstdorfban. A 30 junior kettős, köztük a két magyar pár, mindennap hat órán át gyakorolt: délelőtt és délután is két óra jeges, majd egy óra szárazedzés várt rájuk.

A jeges edzéseken olyan klasszisoktól tanulhattak, mint például a korábbi világ- és Európa-bajnok, olimpiai bronzérmes olasz jégtáncos, Maurizio Margaglio, az egykori junior-világbajnok Juris Razgulajevs, aki többek között az egyedi programjairól híres kanadai Piper Gilles és Paul Poirier edzője és koreográfusa is, valamint a sportág 2016-os és 2017-es amerikai junior-világbajnok kettőseit kinevelő Elena Novak. A sportolóknak a kiváló szakemberek irányításával alapozó, illetve játékos egyéni és páros feladatokat kellett végrehajtaniuk.

„Oberstdorfban a szabványméretű jégpálya mellett van egy kisebb, különleges tükrös jégpálya is, ahol a tükörrel szemben különféle pozíciókat kellett felvennünk, máskor guggolva kellett korcsolyáznunk, aminek fő célja a korcsolyázótudásunk fejlesztése volt” – kezdte beszámolóját országos bajnoki ezüstérmes kettősünk férfi tagja, Sőregi-Niksz Alfréd, majd hozzátette: a jeges edzések szerves és a következő szezonra nézve talán legfontosabb részét képezte az új kötelező tánc, a Tea Time Foxtrot elsajátítása. Ennek rejtelmeibe pedig nem más vezette be a versenyzőket, mint a tánc megalkotója, a korábbi junior-világbajnok Sylwia Nowak-Trebacka, valamint tanítványai, Natalia Kaliszek és Maksym Spodyriev, akiknek 2015–16-os szezonban bemutatott foxtrotja annyira megtetszett a Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség (ISU) szakembereinek, hogy kötelező táncot kreáltak belőle.

Alfréd és párja, Adelina Zvezdova már januárban megismerkedett az új kötelező tánccal, ugyanis részt vettek a toruni jégtáncverseny keretében szervezett szemináriumon, amelyet a lengyel edzőnő és Európa-bajnoki 5. helyezett kettőse tartott. Ám Alfi elmondása szerint rájuk fért a repeta, a Tea Time Foxtrotnak ugyanis sok nehézsége van.

„Rengeteg apróságra kell figyelni, minden kulcslépésnek megvan a maga buktatója. Nagyon nehéz ezeket pontosan a zenére végrehajtani, rá kell érezni. Annak külön örültünk, hogy ezúttal a kérdéseinket is volt lehetőség feltenni, és mindegyikre személyre szabott választ kaptunk Nataliáéktól.”

Natalia Kaliszek, Adelina Zvezdova, Sylwia Nowak-Trebacka, Sőregi-Niksz Alfréd és Maksym Spodyriev

A lengyelek által kreált foxtrot a Szemko Danijillel táncoló Marton Villő szerint is nehéz és nagy koncentrációt igényel, de ha ráérez az ember, könnyed, légies hatást érhet el vele. A zágrábi junior-világbajnokságon hazánkat képviselő kettős a tábor előtt csak videón látta a táncot, és már nagyon várta, hogy Sylwiáéktól tanulhasson, akikkel régóta jó barátságban vannak.

„Hálásak vagyunk nekik a rengeteg segítségért, ha meg is torpantunk egy kicsit, azzal nyugtattak, hogy nekik egy évbe telt megtanulni – kezdte Villő. – Már az első lépéseknél éreztük, hogy ez a tánc sokkal jobban illik hozzánk, mint a tavalyi kötelező, a tangó, ebbe igazán bele tudjuk vinni a saját stílusunkat. A tábor végén minden párnak be kellett mutatnia a foxtrotot néhány koreográfiai elemmel dúsítva, és annak ellenére, hogy akkor futottuk le először egyben, sok dicséretet kaptunk, amiért ilyen rövid idő alatt ilyen szintre tudtuk fejleszteni a táncot. Szerintem az, hogy musicalzenét kell választani hozzá, egyrészt nehéz, másrészt viszont jó dolgokat lehet kihozni belőle, és mi mindenképp valami különlegessel szeretnénk előrukkolni.”

Marton Villő és Szemko Danijil

Juniorjaink a kiegészítő edzések keretében nyújtó és erősítő gyakorlatokat végeztek, illetve balett-, társastánc- és moderntánc-órákon vettek részt, de a kedvencük egyértelműen a színházóra volt.

„Az egyik nap szituációs játékot játszottunk: öt csoportba osztottak minket, és minden csoportnak egy musicalt kellett előadnia. Mi, a két magyar, a két észt, egy kazah és egy koreai pár Az oroszlánkirályt választottuk, amihez Pestről hoztak nekünk állatjelmezeket, nagyon élveztük a feladatot” – mesélte Alfi.

Kettőseink észt, kazah és koreai csapattársaikkal, valamint a tábor néhány moderátorával

„Régóta dolgozunk ezzel a moderátor hölggyel – folytatta Villő –, nagyon mély a kapcsolatunk vele. Olyan energiákkal rendelkezik, és olyan szeretettel fordul felénk, ami egyedülálló. De nemcsak ő, az összes oktató évről évre tudása legjavát nyújtja, és teljes szívvel foglalkozik velünk, pedig a juniorokkal nincs könnyű dolguk. Az is tetszett, hogy most rövidebb volt a tábor, mint korábban, mert így sokkal tömörebb, intenzívebb képzést kaptunk, és jobban bírtuk, nem merültünk ki a végére. Jó volt találkozni a régi ismerősökkel, és új barátokat szerezni, egy percig nem unatkoztunk. Az idei volt a legjobb oberstdorfi táborom!”

HUNSKATE Média / Bruckner Nóra

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X