moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2018. november 8.

Reflektorfényben a jégtáncosok

A jégtáncosoké volt a főszerep Rigában, a Volvo Open Cup második versenynapján: a juniorok a kűrjüket, a felnőttek pedig a ritmustáncukat mutatták be. Marton Villő és Szemko Danijil új idei legjobb pontszámmal a 10. helyen zárt, szenior kettőseink közül pedig Monaghan Emilynek és Fourati Iliásznak sikerült megjavítania eddigi legjobbját.

Versenyről versenyre jobb kűrt fut Marton Villő és Szemko Danijil: junior jégtáncosaink egy kivételével valamennyi elemükre szép kiviteli értékeket kaptak, és már csak alig egy ponttal maradtak el a 80 ponttól, így a kűrben és összesítésben is a 10. helyet szerezték meg. Mivel műkorcsolyázóink még nem kezdték meg szereplésüket, a szenior nők kivételével, akik csak csütörtökön érkeznek, a teljes magyar delegáció a lelátón szurkolt Villőéknek.„Mindent megcsináltak, amit elterveztünk, nem értem, hogy Villő twizzle-sorát miért megint csak 2-es szintűre értékelték. Mivel az előző két verseny nem ment jól, rettentően izgultak, hogy minden sikerüljön, és óhatatlanul óvatosabban korcsolyáztak, a lendületen tehát még van mit javítani. Örülök, hogy komolyabb hiba nélkül szerepeltek, nagyon kellett már ez, hogy önbizalmat szerezzenek” – mondta junior kettősünk edzője, Berecz Ilona, aki azt is elárulta, hogy Danijil már az új korcsolyájában versenyzett, ám mivel az megrepedt, hamarosan ismét másik cipőt kell betörnie, ami, pláne a szezon kellős közepén, nem könnyű feladat.

A nap zárásaként mindhárom párunkért szoríthattunk a szenior jégtáncosok ritmustánca során. Sajnos Janovszkaja Anna és Lukács Ádám, valamint Jakucs Hanna és Galli Alessio is jó néhány ponttal elmaradt a Halloween Kupán elért eredményétől.A Finlandia Trophy után Annáéknak ismét volt mit szedegetniük a jégről, Ádám még akkor is talált valószínűleg valamelyik előző versenyző ruhájáról leesett darabkát, amikor már a kezdéshez készülődtek. Természetesen azt is gyorsan kitette a palánkra, nehogy rákorcsolyázzanak, és szerencsére a megengedett időn belül visszaért, hogy beálljon a kezdőpozícióba, így pontlevonás nélkül indíthatták a programot. A twizzle-sorra ezúttal nem kapták meg a legmagasabb szintet, és a tangóval is gondjuk akadt, a lépéssorukat viszont nehezebbre értékelte a technikai panel, mint a Halloween Kupán. A 6. helyről, de a dobogótól csak szűk három ponttal elmaradva várják a folytatást. „Ez nem a mi napunk volt, de még csak a verseny felénél járunk, mindent megteszünk azért, hogy a kűrben javítsunk” – kommentálta a futásukat Ádám.Hannáéknak sem a tervek szerint sikerült a tangó: minden elemükre alacsonyabb szintet kaptak, mint a budapesti versenyen, és az utolsó helyen állnak. Milánóban készülő kettősünket sérülés is hátráltatta, ami miatt fontos változtatást kellett eszközölniük a programjukban. „Pár napja kiugrott a vállam, és azóta is nagyon fáj, ha egy bizonyos pont fölé emelem, ezért az emelésünket egy teljesen újra kellett cserélnünk. Rizikós volt, de megcsináltuk. A twizzle-ben viszont sajnos rontottam, és más hibák is becsúsztak, amiket a kűrben mindenképp szeretnénk elkerülni” – mondta Alessio.Harmadik táncospárunk, Monaghan Emily és Fourati Iliász ugyanakkor elégedett lehet, hiszen folytatta a tendenciát, és ismét megjavította legjobb pontszámát. Bár a lépéssorukat most gyengébbre értékelték, mint a Finlandia Trophyn, a twizzle-sorukra a legmagasabb szintet kapták, és a 11. helyet szerezték meg. „Boldog vagyok, hiszen mindent megcsináltak, amit kértem tőlük. Egyre jobb és jobb eredményt érnek el, remélem, a kűrben is így lesz” – fogalmazott edzőjük, Denis Petukhov.

Szenior jégtáncosaink kűrjére a csütörtöki versenynap délutánján kerül sor – előtte junior női, utána pedig szenior férfi műkorcsolyázóinkért izgulhatunk.

Junior jégtánc – végeredmény

Szenior jégtánc – ritmustánc utáni állás

(Bruckner Nóra)

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X