moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2019. február 12.

Megtalálni a stabilitást – Bavarian Open

Tanulságos verseny van jégtáncosaink mögött: a németországi Bavarian Open sem a Yanovskaya Anna–Lukács Ádám-, sem a junior Marton Villő–Szemko Danijil-kettősnek nem a tervek szerint alakult, míg Emily Monaghan és Fourati Iliász folytatva sorozatát ismét feljebb tornázta a nemzetközi mezőnyben elért pontszámait.  

Kiegyensúlyozottan teljesíteni – ez jégtáncosaink legfőbb célja, akikre a hétvégén Németországban várt felkészülési verseny: két szenior- és egy juniorkettősünk a Bavarian Openen lépett jégre. Míg az újonc Emily Monaghan és Fourati Iliász első alkalommal szerepelt Oberstdorfban, Yanovskaya Anna és Lukács Ádám, valamint Marton Villő és Szemko Danijil már nem először mérette meg magát itt.

Annáéknak például éppen itt indult közös pályafutásuk, 2017 februárjában ezen a versenyen mutatkoztak be – akkor a 12., most az 5. helyen végeztek. A tangójukat az Európa-bajnoksághoz hasonlóan nem a várakozásaiknak megfelelően értékelték, a Minszkben elrontott twizzle viszont ezúttal tökéletesen sikerült, és 60,07 ponttal a 4. helyről várhatták a kűrt. A lengyelek azonban mindössze öt századra voltak tőlük, és mivel a mieink több elemükre sem kapták meg a tervezett szinteket, ezt a csekély hátrányukat végül le is tudták dolgozni.

Yanovskaya Anna és Lukács Ádám a Finlandia Trophyn. Fotó: Irina Tsimfer

„A ritmustáncot jobbnak éreztem, mint az Eb-n, most nem követtünk el látványos hibákat, de összességében nem vagyunk elégedettek, hiszen a kűrben sok pontot veszítettünk az egylábas lépéssorban, a forgásban és az egyik emelésben is – kezdte Ádám. – Nem állítom, hogy mindegyiket értem, kíváncsian várom, hogy megtudjuk, miért így értékelték az elemeinket. Szerencsére a vb-ig még van több mint egy hónap, így lesz időnk rájönni, mi az, ami a szezonban már sokadszorra félrement. Mindkét programon változtatnunk kell, és ha jól dolgozunk, lesz esélyünk bekerülni a kűrbe a vb-n.”

Juniorkettősünk szintén 2017 után tért vissza Oberstdorfba, ahol megismételte akkori 11. helyét. Marton Villő és Szemko Danijil sajnos most sem úszta meg esés nélkül a ritmustáncot: a fiú lába a lépéssor végén leakadt, és a tangó sem a terveik szerint sikerült. Ez a kűrről is elmondható, melyben Danijil rontotta a twizzle-t, így ő csak 1-es szintet kapott rá, ahogy az egylábas lépéssoruk is 1-es szintű lett.

Marton Villő és Szemko Danijil edzőjükkel, Berecz Ilonával

Amellett, hogy mindkettőjük kűrruháját átalakították, így Danijilt mellényben láthattuk, Villő pedig a tangós kosztümjét is lecserélte, megfigyelhettük, hogy utóbbi karján a verseny során végig tapasz volt. Mint edzőjüktől, Berecz Ilonától megtudtuk: Villő két nappal az utazás előtt ráesett a könyökére az edzésen, és aztán alig bírta felemelni a karját, ezért a masszőr rátette a tapaszt, de ez a kis baleset nem befolyásolta a produkciót.

„Figyelmetlenségből adódott az esés, Dani nem érezte, hogy közel a palánk, és leakadt a lába. Emiatt a következő koreográfiai rész, épp az, amelyik előkészíti az argentin tangót, elcsúszott zenében. Másnap a kűrben megpróbálták kihozni a maximumot magukból, de a rontás miatt stresszeltek. Azt látom, hogy nem tudják letenni a szezon eleji negatívumokat, mindig bennük van egy kis bizonytalanság, ami rányomja a bélyegét a programokra. A junior-vb-ig hátralévő három hétben arra kell rájönnünk, mi segíthetne abban, hogy újra higgyenek önmagukban, és annak tudatában állhassanak ki a versenyeken, hogy abszolút stabilak, így nem történhet semmi gond” – mondta Berecz Ilona.

Úgy tűnik, a stabil szereplés Emily Monaghannek és Fourati Iliásznak nem jelent gondot: újonc szeniorpárunk a szezon korábbi versenyeihez hasonlóan ismét növelni tudta pontszámait, és a 7. helyen végzett. A ritmustáncban a tangó egyik részének és a lépéssornak a szintjén is javítottak, a kűrben pedig a két lépéssort kivéve minden elemük a legmagasabb, 4-es szintet kapta. Ráadásul ahogy Ádámék, ők is szép kiviteli értékeket kaptak a bíróktól, így technikában átlépték az 50 pontot, és a szabadprogramban kevesebb mint egy ponttal maradtak el a másik magyar kettőstől.

Emily Monaghan és Fourati Iliász

„Sokat dolgozunk a technikán, örülünk, hogy látszik az eredménye. Az első közös szezonunkban az volt a fő célunk, hogy versenyről versenyre fejlődjünk, és ezt eddig sikerült is teljesítenünk. Azon leszünk, hogy a sorozat ne szakadjon meg, és az universiadén két tiszta programmal, még több lendülettel és átütőbb előadással még magasabb pontszámot érjünk el” – nyilatkozta Emily és Iliász, akiknek legközelebb március 7–8-án drukkolhatunk a Krasznojarszkban megrendezésre kerülő téli universiadén.


Részletes eredmények

HUNSKATE Média / Bruckner Nóra – Fotó: Irina Tsimfer

Li-ning Seat Törley Artificer
X