moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2018. október 6.

Jóban-rosszban

Példaértékűen támogatta párját, Szemko Danijilt az elrontott program után Marton Villő: a szezon elején sérüléssel küzdő jégtánckettősünk háromszor is esett a tangóban a ljubljanai junior grand prix-n, így messze került eddigi legjobb pontszámától. A férfiak mezőnyében versenyző Szoboszlai Tamás újoncként sokat tanult a vetélytársaktól.

Igazi csapat – így jellemezte jégtánckettősünket a junior grand prix versenyek állandó kommentátora, Ted Barton, látva, hogy Villő miként támogatta, próbálta megnyugtatni Danijilt. Az UTE 17 és 18 éves versenyzői Pjotr Dranga orosz harmonikaművész Tango in the Sky című szerzeményére korcsolyáztak, amelyet szép lépéssorral és twizzle-lel indítottak, ám a kötelező tánc egyik részében Danijil elesett, így arra egyáltalán nem kaptak pontot. Sajnos ez rányomta a bélyegét a program további részére is, és az emelésben is a jégre kerültek. A rontott elemekkel sok pontot veszítettek, ráadásul a három esésért még három pont levonással sújtották őket a bírók, így az utolsó helyről várják a szombati kűrt.

Edzőjük, Berecz Ilona úgy nyilatkozott: számos tényező játszott közre abban, hogy ez a produkció így sikerült. „Villő sérülése miatt az egész július kiesett, és az augusztusi tesztversenyen sem tudtak szerepelni, vagyis rögtön egy junior grand prix-val indítottuk a szezont. Bár minden héten hívtam technikai specialistát, illetve bírót az edzésükre, hogy véleményezzék a programjaikat, ami egyfajta stresszhelyzet, mégsem ugyanaz, mint a versenyszituáció. A nem túl szerencsés 1-es rajtszám már csak hab a tortán”.

Kiemelte: az, hogy tanítványai 3-as szintet kaptak a lépéssorra, fantasztikus eredmény. Mivel az edzésen gondjuk akadt a twizzle-lel, de most azt is szépen megcsinálták, utána talán kiengedtek fejben.

„Visszafogottabban mentek neki a kötelező táncnak, Dani nagyon akarta, hogy meglegyen a kulcslépés, és a külső íven kicsúszott a lába. Aztán Villő lélekjelenlétének köszönhetően a koreográfiai részre összeszedték magukat, de az emelésnél láttam, hogy megint nincs rendben valami: Dani az utolsó fordulat közben megbillent, elvesztette az egyensúlyát, így mindketten estek. Rengeteg pontot buktak el, hiszen a rontások miatt nemcsak a technikára, a komponensekre sem kaphattak annyit, mint ha jól futottak volna.”

A mesteredző hangsúlyozta: évről évre több az elvárás a ritmustáncban (korábban rövidtánc), rengeteg a kulcselem, amit árgus szemmel figyelnek a bírók. „A kűr könnyedebb, nem ennyire kötött, remélem, abban sikerül megmutatniuk, mit is tudnak. A legnehezebb az, hogy mivel a jövő hétvégén is versenyeznek, nincs idő feldolgozni a történteket, gyorsan tovább kell lépni, de azon leszünk, hogy sikerüljön félretenni ezt a rossz élményt.”

A mindössze 15 és 16 éves amerikai Avonley Nguyen és Vadym Kolesnik elképesztően lendületes tangót mutatott be – a Litvániában ezüstérmet szerző kettős így két ponttal megjavította eddigi legjobbját, és 65 ponttal némileg meglepetésre vezet az oroszok előtt.

A második helyen a Villőék idei kűrjét koreografáló, valamint szenior jégtáncosainkat felkészítő Irina Zsuk és Alekszandr Szvinyin tanítványai, Szofija Sevcsenko és Igor Jeremenko állnak. Virtuóz, szenvedélyes tangójukba ezúttal becsúszott egy-két hiba: a lány megbillent a twizzle-ben, és a kötelező táncuk egyik része is gyengébb volt, mint Linzben, ahonnan aranyéremmel térhettek haza.

Honfitársaik, Polina Ivanyenko és Danyiil Karpov a lépéssorukra és a kötelező tánc egyik felére is csak 1-es, a tangó másik szakaszára pedig 2-es szintet kaptak. Bár jó fél ponttal többet gyűjtöttek, mint Kanadában, ahol ezüstérmesek lettek, akárcsak ott, Ljubljanában is 60 pont alatt maradtak, és a harmadik helyről várhatják a folytatást.

Szoboszlai Tamás számára első junior grand prix-ján a tapasztalatszerzés, a nemzetközi mezőny megismerése volt a cél. Vidrai Szabolcs, aki gyerekkora óta foglalkozik a 18 éves fiúval, Ljubljanában több szakemberrel is konzultált tanítványáról, akik az edzéseken látottak alapján megerősítették, hogy Tamás tehetséges. Miskolcon azonban korlátozottak az edzéslehetőségei, így most válaszút előtt áll.

„Tomi világéletében heti kétszer edzett, 40-50 gyerekkel egy jégen. Az utóbbi időben sokat beszélgettünk arról, hogy ha felköltözne Pestre, professzionális keretek között űzhetné a sportot, így jóval többet fejlődhetne. Az, hogy ebben a tanévben érettségizik, egy kicsit megnehezíti a dolgunkat, de igyekszünk megoldást találni arra, hogy már idén elkezdhessük ezt a komoly, szisztematikus munkát. Az edzéseken egyébként ötféle triplát ugrik, ezt kell most gyakorolni téthelyzetben is, ezért minden versenyre benevezem, ahová csak tudom, hogy rutint szerezzen. Magam is kíváncsi vagyok arra, hogy ha napi több óra jeges, illetve szárazedzést végez majd, és nála jobb szinten lévő korcsolyázókkal készül, az mit hoz ki belőle” – mondta az edző.

A rövidprogram után az élen álló orosz Pjotr Gumennyik a kűrben is a legjobb volt. A Rómeó és Júlia zenéjére bemutatott programjában ezúttal is szerepelt az egyedülálló tripla axel-tripla rittberger kombináció, forgásait és lépéssorát a legmagasabb, 4-es szinttel jutalmazták. Bár néhány bizonytalanság miatt produkciója most majdnem 10 ponttal kevesebbet ért, mint Kanadában, így is megnyerte a versenyt, és biztosította helyét a junior grand prix döntőben.

Akárcsak Richmondban, a dobogó második fokára az amerikai Tomoki Hiwatashi állhatott fel, így ő is ott lesz a decemberi döntőben. A háromszoros világbajnok Patrick Chan egykori edzőjével, Christine Krall-lal készülő Tomoki most tökéletes négyfordulatos toeloop-tripla toeloop kombinációt mutatott be, a tripla axellel viszont akadtak gondjai. Két forgás és a lépéssor nála is elérte a 4-es szintet, és bár mind a rövidprogramban, mind a kűrben harmadik volt, az ezüstéremmel térhetett haza.

A linzi verseny ezüstérmese, Simada Kosiro egy 4. és egy 5. hely után összesítésben a bronzéremnek örülhetett. Az Astor Piazzolla zenéjére korcsolyázó japán versenyző a tripla axelben és az egyik kombinációjában is bizonytalankodott, így nem gyűjtött annyi pontot, mint Ausztriában, és még kérdéses, részt vehet-e a döntőben.

A legnagyobb vesztes a kanadai Conrad Orzel, aki Linzben az első helyről csúszott le a negyedikre, most pedig mindössze 0,01 (!) ponttal maradt le a dobogóról. A junior-világbajnoki ezüstérmes Artur Danyieljan ugyan a legmagasabb ötkomponenspontszámmal a második legjobb kűrt futotta, a 6. helyről hajrázva végül ő sem tudta beverekedni magát a top háromba.

 

JUNIOR GRAND PRIX, LJUBLJANA

Jégtánc – ritmustánc utáni állás: 1. Avonley Nguyen–Vadym Kolesnik (amerikai) 65,41, 2. Szofija Sevcsenko–Igor Jeremenko (orosz) 63,79, 3. Polina Ivanyenko–Danyiil Karpov (orosz) 59,78, …15. Marton Villő–Szemko Danijil 32,35

Férfiak: 1. Pjotr Gumennyik (orosz) 219,25, 2. Tomoki Hiwatashi (amerikai) 215,16, 3. Simada Kosiro (japán) 212,95 …24. Szoboszlai Tamás 81,44

(Bruckner Nóra)

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X