moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2019. június 26.

„A legmagasabb technikai szint nem elég”

Jégtáncosaink is gőzerővel készülnek a következő szezonra: utánpótlás-versenyzőink öt napon át Ivan Volobujev orosz edzővel, technikai specialistával edzőtáboroztak a Gyakorló Jégcsarnokban.  

Miután műkorcsolyázóink májusban Alekszandr Abt irányításával dolgozhattak, jégtáncosainkhoz is orosz szakember érkezett: novice és junior versenyzőinket Ivan Volobujev, a többszörös Európa-bajnoki érmes Alekszandra Sztyepanovával és Ivan Bukinnal is foglalkozó edzői csapat egyik tagja tanította.

Ivan Volobujev

A technikai specialistaként is tevékenykedő edző, aki már sokadik alkalommal járt Budapesten, a reggeli és a délutáni etapot is alapozó, rávezető, a térdmunka javítását szolgáló gyakorlatokkal kezdte, majd átnézte kettőseinkkel a korosztályukat érintő új elvárásokat, szabályokat, előírt elemeket.

„Főként olyan gyakorlatokat mutattam nekik, amelyekkel a korcsolyázótudásukat fejleszthetik. Nagyon jól teljesítettek, de ahhoz, hogy eredményesek legyenek, nap mint nap meg kell csinálniuk ezeket. A párokkal külön-külön is végigmentem az elemeken, amiket már tudnak, és tanácsokat adtam nekik azokat illetően, amiket még most tanulnak. Keményen dolgoztunk az elemek kivitelezésén is, mert a legmagasabb technikai szint nem elég a győzelemhez, a minőség legalább olyan fontos. Meg kell érteniük, hogy mi, edzők csak segíthetjük őket az úton, de nekik kell bizonyítani a versenyeken. Ha ennek szellemében és ilyen kitartóan edzenek, jönni fognak az eredmények.”

Kedves Katica és Ivan Volobujev

A szakember a különféle elemek mellett a párok új koreográfiáit is csiszolta, különös tekintettel a junior kategóriában induló jégtáncosainkra, hiszen számukra a junior grand prix versenyekkel már augusztus végén kezdetét veszi a szezon. Épp ezért a három junior-világbajnokságon is részt vevő Marton Villő és Szemko Danijil szerint az, hogy egy technikai specialista mind az elemek nehézségét, mind a bírók által figyelt komponenseket tekintve megnézte és véleményezte a programjaikat, óriási segítség a felkészülés ezen szakaszában.

„Korábban is dolgoztunk már Ivan csapatával, jó volt viszontlátni őt – kezdte Villő. – A hasznos alapozó gyakorlatok mellett sokat segített a kötelező táncban és a koreográfiai lépéssorunkban is. Igaz, hogy a programjainkat abszolút kezdeti állapotukban látta, ugyanis épp a tábor előtt egy héttel, öt nap alatt készítettük el őket, de így talán még többet profitáltunk abból, hogy itt volt. Hálásak vagyunk a lehetőségért, hogy ismét egy orosz szakembertől tanulhattunk.”

Marton Villő

Hoffmann Nóra versenyzői extra intenzív terhelést kaptak, ugyanis nekik a válogatottat érintő edzések mellett egyesületi balett-táboruk is volt.

„Későn derült ki, hogy Ivan most jön, és addigra már leszerveztük a balett-órákat, így napi négy óra jeges és ugyanennyi szárazedzést kellett végigcsinálniuk. Nagyon büszke vagyok a csapatomra, hogy így bírták a hetet – a harmadik napon ugyan jött egy holtpont, de fel tudták szívni magukat, és még az utolsó napon is elszántan dolgoztak, jól lehetett haladni velük” – mondta korábbi olimpikon jégtáncosunk, aki kiemelte: nemcsak versenyzői, ő és a csapatával dolgozó összes edző is rengeteget tanult a hét során.

Hoffmann Nóra

„Ivan minden kérdésünkre válaszolt, és abszolút nyitott volt a közös munkára: folyamatosan egyeztetett velünk, és a kéréseink szerint foglalkozott a kettősökkel. Nagyon elismerően nyilatkozott a munkánkról, sőt, rácsodálkozott arra, milyen eredményesen dolgozunk ennyi különböző korú versenyzővel egyszerre, ami igen megterhelő feladat. A tábor elején nem is gondoltam, hogy egy hét alatt ilyen látványos fejlődést fognak produkálni a tanítványaim, de mindenkinek összeálltak a programjai, és elmondhatom: készen állunk a szezonra!” – nyilatkozott a Hoffmann Korcsolya Akadémia edzője. Hozzátette: a héten a korábban német színekben versenyző, majd az egykori világbajnok és olimpiai érmes Barbara Fusar-Poli segédedzőjeként dolgozó olasz jégtáncossal, Stefano Carusóval csiszolják tovább programjaikat, akivel áprilisban már volt lehetőségük együtt dolgozni Berlinben.

A műkorcsolya ágazat sportigazgatója, dr. Vardanjan Gurgen hangsúlyozta: ahogy a műkorcsolyázóknál, úgy a jégtáncosoknál is hagyományteremtő céllal szervezte meg ezt a tábort.

„A jövőben rendszeresen idehívunk majd technikai specialistákat, hogy észrevételeik nyomán ideálisan összeállított programokkal vághassanak neki a szezonnak versenyzőink. Ivan elég jó jégtáncos volt, most pedig Irina Zsuk és Alekszandr Szvinyin mellett dolgozik. Egy orosz edzőtábor miatt nem ment könnyen az időpont-egyeztetés, de mivel nagyon jó a kapcsolatunk vele, szívesen jött, hogy segítse kettőseinket. Kifejezetten pozitívan nyilatkozott róluk, kiemelte, milyen igyekezettel, kitartással csinálták végig a kemény edzéseket. Habár én csak a jeges edzésekre kértem fel, elhivatottságát mutatja, hogy önszorgalomból a jégen kívül is foglalkozott versenyzőinkkel, akik, ha így dolgoznak tovább, sokra vihetik.”

HUNSKATE Média / Bruckner Nóra – Fotó: Fiák Blanka

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X